Melodifestivalen : fjärde delfinalen (kommentar)

Det var flera nummer som inte var snygga nog i kvällens delfinal, bland annat Sarah Dawn Finers bidrag. Låten är kanon, hon sjunger den snyggt, men vad gjorde dansarna och vad hade de på sig? Vad hade hon själv på sig? Jag tror faktiskt hon förlorade sin finalplats på grund av tråkigt nummer. Malena Ermans nummer däremot var kanonsnyggt (även om koreografin kunde varit intressantare) och lyfte låten till nya dimensioner! Agnes dansare måste få nåt snyggare att göra och ha på sig till finalen! Guldvästar på killarna? Det är ett av de billigaste knepen som finns! Fy! Hon förtjänar bättre!

Till Final
Agnes och Malena Erman
(jag tippade Agnes och Sarah Dawn Finer)

Till Andra Chansen
Star Pilots och Sarah Dawn Finer
(jag tippade Star Pilots och Thorleifs)

Så lite halvrätt så där! Skönt att Malena Erman fick ersätta Thorleifs i topp fyra. Jag har inget emot resultatet alls!

Robyn : Be Mine (Live Nobel Peace Prize)Tryck på HQ knappen för bättre kvalitet.

Melodifestivalen : fjärde delfinalen

Det har snackats lite om att detta skulle vara den bästa delfinalen i årets melodifestival. Grejen är att kvaliteten är jämn, men jag vet inte om det finns någon höjdarlåt. Mina omdömen lyder som följer:

Agnes : Love Love Love / Agnes har en kanonlåt på listorna just nu; "Release Me" som är hennes bästa låt hittills och en av de bästa svenska poplåtar jag hört på länge. Så jag hade hoppats hon skulle kunna leverera en liknande pärla i melodifestivalen. Tyvärr är INTE "Love Love Love" av den kvaliteten. Det här är inte dåligt, men det låter lite jämntjockt tycker jag. Har Agnes tillräckligt med fans för att gå vidare?

Star Pilots : Higher / Bra 80-tals pop/rock som kommer bli en jättehit på svensk radio! Men bandet är lite lökigt med män i 30-års åldern som låtsas vara piloter. Jag misstänker att själva plojgrejen kommer ligga det här bidraget i fatet. Synd.

Susanne Alfvengren : Du är älskad där du går / Oj, va fint hon sjunger! En skör och vacker ballad som med all sannorlikhet är helt chanslös.

Anna Sahlene & Maria Haukaas Storeng : Killing Me Tenderly / Hmm... Lite konstigt det här. Verserna och refrängerna låter knappt som de hör ihop. Verserna är Duffy pop, refrängerna låter schlager med ABBA kryddor. Jag tycker det låter enormt trist, men inte nödvändigtvis dåligt. Verserna verkar ha snygg produktion, men som sagt i refrängen försvinner det där suggestiva och förföriska helt och hållet.

Thorleifs : Sweet Kissin' In The Moonlight / Tidiga ABBA hörs tydligt i pianot och saxofonerna, men gillar man inte dansband blir det outhärdligt. Röstar folk på det här? Jag har läst att Thorleif toppar albumlistan varje gång de släpper en ny skiva, så man kan knappast räkna ut dem...

Sarah Dawn Finer : Moving On / Sarah's "Remember Love" är en av mina absoluta favoritlåtar från melodifestivalen nånsin, så mina förväntningar var högt ställda. Jag tycker inte "Moving On" låter lika direkt. Precis som flera av veckans bidrag, tycker jag den låter lite jämntjock, men jag kan föreställa mig att Sarah kommer sjunga låten fantastiskt live!


Next 3 : Esta Noche
/ Kommer de låta så här bra live? Inte alls min sorts låt, men killen som sjunger låter ju jättebra! Låten kan eventuellt bli en hit, och det är ju kul för tre okända tonåringar från nån svensk småstad. Men de borde vara chanslösa i tävlingen!

Malena Ernman : La Voix / Måste säga att innan jag hört låtarna överhuvudtaget så trodde jag att jag skulle HATA den här låten, men så illa är det inte! Ofta låter ju operasångare helt hemska när de sjunger "vanligt", men det gör inte Malena Erman. I verserna sjunger hon hur fint som helst, och refrängerna då hon sjunger opera är... vad ska jag säga..? Effektiva! Kan det här verkligen funka, eller är det för konstigt? Samtidigt gillar ju folk Sarah Brightman, Josh Groban och sånt, så varför inte det här?

Svåraste veckan att tippa!

Till Final
Agnes och Sarah Dawn Finer

Till Andra Chansen
Star Pilots och Thorleifs

Jag har ändrat de där fyra flera gånger nu! Känns helt omöjligt att tippa. Jag får se om jag ändrar igen innan lördagkväll...


Jonathan Johansson : En hand i himlenTryck på HQ knappen för bättre kvalitet.

Foto porträtt : Cecilia


Förhoppning inför Oscarsgalan

Här handlar det inte nödvändigtvis om vem som kommer att vinna, utan vem / vad / vilka jag önskar skulle ta hem den eftertraktade statyetten. Jag skriver inget om bästa kvinnliga huvudroll / biroll för jag har inte sett nån av filmerna nominerad där, konstigt nog. Skulle gärna sett "Doubt" (Meryl Streep) och "The Reader" (Kate Winslet), men det har inte hunnits med.

Bästa film:
"Slumdog Millionaire"

Bästa regi:
Danny Boyle för "Slumdog Millionaire"

Bästa manliga huvudroll:

Jag skulle helst vilja se Sean Penn vinna för den starka filmen "Milk", även om Richard Jenkins är strålande i finfina "The Visitor" och Frank Langella magnifik som Nixon i den aningen träiga filmen "Frost / Nixon" (pjäsen vi såg på Broadway var betydligt bättre och hade samma skådespelare i huvudrollerna).

Bästa manliga biroll:
Det låter kanske konstigt, men jag har svårt att tänka mig att någon annan biroll gjort större intryck på en film än Heath Ledger som The Joker i "The Dark Knight". Han kommer nog vinna också eftersom det är sista chansen att ge honom en Oscar. Speciellt när han inte fick den för hans starka insats i "Brokeback Mountain".


Melodifestivalen : tredje delfinalen (kommentar)

Till Final
Molly Sandén och E.M.D.

Till Andra Chansen
BWO och Rigo & The Topaz Sound feat Red Fox
(Jag tippade BWO och Velvet)

Alltså, jag tippar ju otroligt bra! Tre av fyra rätt, och dessutom sa jag att jag hellre såg Rigo i Andra Chansen än Velvet (även om hennes nummer var väldigt snyggt).

Men killarna i E.M.D. får åka till en dansstudio och finslipa numret. De ser ju rent av rädda ut på scenen. De måste få till lite mer lekfullhet tycker jag!

Foto : EscapeSe fler och större bilder på min Flickr sida.

Min uppsats om Cindy Sherman's bilder

  

Uttdrag ur min uppsats om Cindy Sherman's bilder som jag lade upp häromdagen:

Första bilden: "One image shows an upper-class woman standing in a bar with her hands confidently placed on her hips, slightly looking down on us with her heavily painted eyes. Her teeth look exceptionally white, and her lips unnaturally large. This middle-aged woman clearly spends time and money to keep up her appearance, but the effort itself becomes her biggest flaw."

Andra bilden: "Another image shows a woman in what appears to be a wig, looking off-camera with a scared expression on her oddly painted face. Her reddened eyes look wary and her position looks like she is ready to flee at any time."

Tredje bilden: "The most striking image in the series shows a woman smoking a cigarillo, squinting at the camera with her thin lips frowning. She is obviously not comfortable having her photograph taken and keeps her arms in front of her as a shield. The turtle neck sweater, with sleeves that cover most of her hands, further indicates that this woman is protecting herself from something. She wants to keep us out, but interestingly enough she is the one we see most up close. Her eyebrows are badly plucked with few hairs pointing out in the wrong places, and then filled in with a make-up pen, that gives her face an unnatural look."

Melodifestivalen : tredje delfinalen

Startfältet i tredje delfinalen fortsätter vara relativt jämnt, men nu aningen tristare än förra veckan. Jag tycker det verkar som att de gjort ett bra jobb i år att inte släppa igenom riktiga bottennapp (igen tänk Christer Sjögren). Här är mina omdömen:

Velvet : The Queen / På bilderna jag sett från repetitionerna ser det ut som att Velvet har ett väldigt spektakulärt nummer, men låten är nog för spejsad för Melodifestivalen. Jag tycker inte att det låter dåligt, det är rätt bra dansmusik. Men om hennes "Deja Vu" totalfloppade förra året, hur ska då denna betydligt "krångligare" låt klara sig?

Rigo & The Topaz Sound feat Red Fox : I Got You / När ni hör låten imorgon kväll så kanske ni kommer tycka jag är galen, men jag gillar det här!! Jag har gillat alla nummer i årets tävling som känts som att artisten gör sitt bästa inom en genre som de själva gillar (Caroline af Ugglas, Lasse Lindh, H.E.A.T. och Cookies'n'Beans) och det stämmer precis in på den här låten. Den kommer antagligen vara helt chanslös imorgon kväll, men jag tycker det här känns charmigt och "på riktigt".

Molly Sandén : Så vill stjärnorna / Jag har lite svårt att förstå alla lovord från bloggare och förstå-sig-påare om den här låten. Kan det vara så att det låter mycket bättre live den inspelning jag hört? Jag tycker det låter lite dussinschlager. Men Molly sägs vara "gjuten" i finalen, och det kan ju eventuellt stämma, men min favorit kommer hon inte vara...

E.M.D. : Baby, Goodbye / Det här ska bli spännande att se på scenen. Låten är väldigt otippad och nästan lite svårplacerad. Är det en schlager? En danslåt? Pojkband? Dessutom ska killarna framföra den i frack, hattar och käppar. Men låten är charmig där nånstans, och jag tror det kommer växa massor. Plus, killarna har nog rätt många röstningsbenägna fans runt om i Sverige.

Mikael Rickfors : Du vinner över mig / Hur i hela fridens namn gick det här till? Nån slags konstig rocklåt skriven av schlagerrävar, men som mest låter som en halvbrorsa till Björn Skifs gamla hit "Vild och vacker". Det här borde bli veckans jumboplacering!

Maja Gullstrand : Här för mig själv / Oj då, där fick Rickfors konkurrens om sistaplaceringen. Egentligen är kanske den här svensson-bossan lite trevlig, men Majas röst är enerverande och jag tror detta kommer vara helt chanslöst imorgon kväll. Å andra sidan gick ju Emilia direkt till finalen...

Sofia : Alla / En låt framförd på grekiska. Jag tycker det låter rätt bra, men är Sofia är tillräckligt bra artist att leverera detta snyggt på scenen? Jag undrar jag. Men, jag vill göra det helt klart, om detta hade varit Greklands bidrag i Eurovision i år hade jag gillat den! Snygg låt, och om folk röstade på låtarna istället för på sina favoritartister och scennummer, så hade den haft en chans att gå till final.

BWO : You're Not Alone / Fin melodi, men med trött produktion. Även om jag är oändligt trött på Alexander Bard som person, så tycker jag att den här låten borde gå vidare från veckans relativt svaga startfält. Jag tror även denna kommer växa med tiden och jag gillar den redan bättre än både "Temple of Love" och "Lay Your Love On Me", till motsats från de flesta bloggare jag läst. Men om den går till final, så får den inte komma bland de tre bästa! Deal?

Efter att ha tippat helt rätt förra veckan så är jag väldigt osäker på hur det här ska gå. Det känns som att artisternas populäritet och scennummer kommer avgöra väldigt mycket den här veckan. Men jag vill ju tippa nåt, så då säger jag så här (inte baserad på egen smak):

Till Final
Molly Sandén och E.M.D.

Till Andra Chansen
BWO och Velvet

Fast i rättvisans namn borde BWO och Molly byta plats med varandra. Och jag skulle hellre ge Velvets plats åt Rigo, men det är nog att hoppas på för mycket.

Codebreaker : Fire (Jimmy Edgar Remix)Inget fel på låten, men det är videon som är grejen här. Erik West heter han som fotat, redigerat och regisserat videon, och han har använt en teknik som kallas "tilt-shift". Här kan ni läsa vad det innebär. Snyggt är det i alla fulla fall! 

Tryck på HQ knappen för bättre kvalitet.

Foto : Mumbai barber shop

 


Se fler och större bilder på min Flickr sida.

Kanye West : Welcome to Heartbreak

 

Nya singeln från Kanye's grymma album "808s & Heartbreak". Missa inte den här skivan, den är ett mindre mästerverk med underbara rytmer och vemod i mängder. Videon är fantastiskt modern retro-snygg!

Tryck på HQ knappen för bättre kvalitet.

Foto porträtt : PareshParesh i solnedgången i Mumbai.

Steven Klein fotar MadonnaI samband med utställningen jag skrev om häromdagen (se här) så ville jag visa de här bilderna. Det är Steven Klein som fotat Madonna för W Magazine's marsnummer. Jag gillar bilderna väldigt mycket, och att Madonna är cool nog att våga framställa sig så här. Som en medelålders rik kvinna som omger sig med unga män. Ändå känns hon utsatt på bilderna. På bara en av dem ser man hennes ansikte. Hennes hår och makeup är inte perfekt och ljuset är inte speciellt smickrande, men det gör bilderna bara starkare! Me like!

  

Foto : Hos Paresh's systrar i Cuttack           

Första anhalten i Indien var i Cuttack där Paresh's systrar bor. På första lilla bilden ser ni Paresh tillsammans med Baby och Ruby. Det blev en del badminton med Paresh's systerson Raja och grannpojkarna. Mycket mat förstås och träffa familjen. På nummer fem av de små bilderna bär Ruby det halssmycke som mamma skickat med som present.

Merci Cindy! Vogue Paris, augusti 2007Igår var jag på utställningen "Weird Beauty : Fashion Photography Now" på International Center of Photography som visar modereportage från världens ledande modemagasin där fotografen givits "fria" händer och inte nödvändigtvis framställt kläderna och modellerna som klassiskt "vackra". Alla bilder som visades var från de senaste två åren, och det fanns mycket intressant att titta på. Här ser ni Cindy Shermans bilder med Balenciagas kläder. Sherman är inte främst modefotograf utan konstnär med självporträtt som specialitet. Titta på kvinnorna (alla Cindy själv om jag inte misstar mig) och deras olika personligheter. Några lite stoltare, andra som försöker försvinna helt, illa sminkade och med fula peruker.

   

Melodifestivalen : andra delfinalen (kommentar)

Till Final
H.E.A.T. och Måns Zelmerlöw

Till Andra Chansen
Lili & Susie och Amy Diamond

Jag tippade HELT rätt! =)

Internationella juryns val, som var så modigt förra veckan med Caroline af Ugglas, var direkt trist med Amy Diamond!!

Måste lägga till att Måns nummer är ett av de snyggaste jag sett i Melodifestivalen. Nånsin! Kläder, koreografi, videoskärmar, kameravinklar! Grymt snyggt!

Men... jag undrar om inte H.E.A.T. fick flest röster ikväll. Vilket sväng de får till!


Adiam Dymott : Miss You


Mando Diao : Dance With Somebody


Melodifestivalen : andra delfinalen

Så då har jag lyssnat på de låtar som tävlar i Melodifestivalens andra delfinal imorgon, och den jämna kvaliteten fortsätter. Inga höga toppar, men heller inga låga dalar (om man inte räknar in Markoolios "tokroliga" bidrag).

Lili & Susie : Show Me Heaven / Blir någon förvånad att Lili & Susies "comeback" låter mer 80-tal än 80-talet självt? Därmed inte sagt att det är en helt dålig låt, som jag hade förväntat mig. Kan räcka halvvägs.

Lasse Lindh & Bandet : Jag ska slåss i dina kvarter / En låt som inte hade behövt Melodifestivalen för att bli en hit. Den här kommer spelas MYCKET på radio. Jag gillar den jättemycket! Men är det här rätt forum? Antagligen inte. Lustigt att Håkan Hellström skapat skola i hur svenska låttexter ska framföras!

Jennifer Brown : Never Been Here Before / Finfin låt med finfin tjej! Men är den inte lite för anonym för Melodifestivalen? Å andra sidan gick ju Emilia direkt till final förra veckan, och det här är en mycket bättre låt än Emilias "You're My World". Jag minns att jag hört Jennifer sjunga live nångång, och att det bitvis var riktigt falskt. Så hur sjunger hon den här finfina låten live? Jag undrar jag...

H.E.A.T. : 1000 Miles / Ojojoj. Om Lili & Susie är 80-tal, så vet jag inte vad jag ska kalla det här! För sådan här "hårdrock" har jag knappt hört sedan jag slutade lyssna på Tracks. Jag gissar att det här kan gå hem i stugorna. Inte alls dåligt, beror på hur det ser ut i TV antar jag...

Markoolio : Kärlekssång från mig / Gäsp! Snälla, snälla, snälla låt det här falla platt till marken! Ska det vara humor? Roligt är det inte! Är det på allvar? Ja, då kanske det blir lite ofrivilligt roligt. Varför ska det prompt vara ett humor bidrag med varje år (och då menar jag inte "I Love Europe" från förra året)?

Amy Diamond : It's My Life / Mycket bättre än hennes förra bidrag i tävlingen, men det innebär inte nödvändigtvis att det kommer gå bättre än förra gången då hon gick direkt till final. Det är jag inte så säker på att hon gör den här gången. Men för första gången tycker jag Amy låter som en vuxen artist. Bättre verser än refräng!

Cookies'n'Beans : What If / Fan va snyggt de sjunger! Och med vilken inlevelse! Snyggt komp. Det enda jag inte nödvändigtvis gillar är låten. Det kan ju vara så att den behöver några lyssningar för att sätta sig ordentligt. Men det får man ju inte när det gäller Melodifestivalen.

Måns Zelmerlöw : Hope & Glory / 2006 var det Carola. 2007 var det The Ark. Och 2008 var det Charlotte Perrelli. Bidrag som redan innan någon hört dem kallades favoriter, och som sedan vann hela tävlingen. I år är det Måns Zelmerlöw som har precis det favoritskapet. Jag har förstått att massor av Melodifestival fans älskar hans "Cara Mia" från 2007. Jag gör det inte. Jag tycker den bara är ok. Å andra sidan är "Hope & Glory" mer besläktad med hans andra hit "Brother oh Brother" som jag tycker bättre om. Höjningen låter kanon, och jag tror nog att det här blir veckans vinnare!

Jag tippar så här, även om det fortsätter vara svårt på grund av de jämna startfälten:

Till Final
H.E.A.T. och Måns Zelmerlöw

Till Andra Chansen
Lili & Susie och Amy Diamond

Design : Navigenics sidan ligger uppeIdag upptäckte jag att Navigenics nya websida ligger uppe. Det är jag som designat den, även om företaget själva tagit sig friheten att byta ut bilder och så. Ni kan jämföra den aktuella sidan (ovan) med den som jag designade (nedan). Ni kan också besöka Navigenic's sida för att ser mer min design! :)


Foto : Krokodilsafari i Bhitarkanika       

Nu ska jag försöka få upp lite bilder från Indien där jag visar lite familj och vad vi hade för oss, inte bara mina favoritbilder. Ovan ser ni bilder från naturreservatet Bhitarkanika i Orissa där vi var på krokodilsafari. Ni kan läsa lite mer om det här. På bilderna ser ni Paresh's syster Ruby, hennes man Manas (styr båten) och deras son Raja.

Foto : Fler Indien bilder  

Se fler och större bilder på min Flickr sida.

Foto porträtt : Drew

'

Skoluppgift: porträtt. Idag ställde min förra kollega Drew (designer på Hanft Raboy) upp på fotografering i Brooklyn. Tidigare har även en annan kompis (Atif) och Paresh fått ställa upp också. Mest fotar vi med film, men några digitala bilder tog jag ändå. Det här är en av dem.

Melodifestivalen : första delfinalen (kommentar)

Till Final
Alcazar & Emilia
(jag tippade Shirley Clamp & Scotts)

Till Andra Chansen
Scotts & Caroline af Ugglas
(Jag tippade Nina Söderquist & Alcazar, med Marie Serneholt som gardering)

Inte många rätt alltså! :)

Har däremot inga problem med resultatet. Roligt att Caroline af Ugglas modiga låt fick så många röster och dessutom blev internationella juryns val!


Melodifestivalen : första delfinalen

Jag har lyssnat på låtarna i Melodifestivalens första delfinal, och tycker att det låter jämt. Inga höga toppar, men heller inga djupa dalar (tänk "I Love Europe"). Svårtippat just därför, plus att det är nya regler i år med internationell jurygrupp och dueller - jag har inte riktigt fattat ännu. Men så här tycker jag det låter:

Nina Söderquist : Tick Tock / En märklig blanding av rock, dance, musikal, schlager och flamenco (jodå, en hel del kastanjetter). Men det låter som att refrängen faktiskt svänger på riktigt. Om det här ser bra ut på scenen kan det kanske gå vägen.

Jonathan Fagerlund : Welcome to My Life / Nåt i hans röst får mig att tänka Brainpool möter schlager. Pojkrumspop. Låter inte dåligt på nåt sätt, men med en debutant borde detta vara helt chanslöst!

Shirley Clamp : Med hjärtat fyllt av ljus / Hon sjunger den här rätt trista balladen bra! Det första jag tänkte på var låten Sonja Aldén sjöng i Melodifestivalen 2007. Vilken då undrar ni? Just det, ganska anonym och tråkig. Men som sagt, Shirley sjunger det med mer lidelse än Sonja, och då lyfter det ju en smula...

Scotts : Jag tror på oss / Dansband med en låt som tydligen är skriven för Linda Bengtzing, och det hörs! Men Scotts är väl ett populärt band med publik som är vana att ringa och rösta, så de har väl goda chanser att avancera. Men ack så trist!

Emilia : You're My World / Hmm... Är det här så charmigt att det går hem? Lite svag och trist röst i en (som sagt) charmig, men otroligt intetsägande låt. Emilia har ju ingen fanbase direkt, så det vore ju en mindre "skräll" om det här funkade!

Alcazar : Stay the Night / Om man som jag läser bloggar och kommentarer om Melodifestivalen på nätet, så har det framgått att detta skulle vara den absolut bästa låten i det här startfältet. Nu har jag ju inte sett scenshowen, så jag kan bara bedöma låten, men jag tycker det är en jättebesvikelse! Det här är bandet som sjöng "Not a Sinner Nor a Saint" för några år sen... Årets låt är VÄLDIGT blek i jämförelse. Och Alcazar är inte direkt folkkära heller, de har aldrig gått direkt till final i Melodifestivalen - alltid till Andra Chansen först. Utan Magnus Carlsson (som väl är lite mer folkkär än de här tre) och med en så här blek låt..? Jag undrar jag...

Caroline af Ugglas : Snälla snälla / Jag skulle aldrig kunna komma ihåg Carolines förra låt i tävlingen, men det här låter finfint! Men såklart fullkomligt chanslöst!

Marie Serneholt : Disconnect Me / Britney sjunger schlager. Om jag förstått rätt så har Marie en bra scenshow, och om det stämmer borde väl den här låten ha en chans, den har annars varit väldigt uträknad av bloggare och förstå-sig-påare. Hon är ju ingen folkkär artist, och folk kanske känner sig mätta på "Hero" varianter.

Ska jag tippa också? Otroligt svårt...

Till Final
Shirley Clamp & Scotts

Till Andra Chansen
Nina Söderquist & Alcazar
(Nina kan bytas ut mot Marie Serneholt om jag får gardera)


Lykke videochattarHäromdagen videochattade jag och Paresh med Lykke i Stockholm (gäller att hålla isär alla fina tjejer som heter Lykke). Mycket rutinerat och tålmodigt satt Lykke och lyssnade till konstiga röster från datorn medan vi fick en chans (Paresh´s första) att se henne in action. Hennes mammor plus en läskig gummimask var också med...

Bästa reklamfilmenIgår var det Super Bowl (final i amerikansk fotboll), men för oss som inte är intresserade av sport finns alltid reklamfilmerna. De dyraste reklamspottarna under hela året är just under Super Bowl ($3 miljoner för en minuts reklam), och nästan samtiga reklamfilmer under matchen premiärvisas. Igår var den här för Careerbuilder.com en av de bättre.

RSS 2.0