The Bradley Effect?

Ikväll är sista debatten mellan Obama och McCain innan presidentvalet den 4 november, och Obama går in i den debatten som "top dog". Undersökning efter undersökning visar att Obama leder relativt tryggt över McCain och att den senaste tidens vansinniga, under bältet, nära intill rasistiska, attacker från McCain och Palin i slutändan drabbade dem själva (det kanse finns en rättvisa ändå).

Igår presenterade pålitliga New York Times och CBS News en ny undersökning där Obama leder med 14% (Obama 53% mot McCain's 39%). Så varför är jag och många med mig fortfarande oroliga? Det finns något som här i USA kallas the Bradley Effect. 1982 kandiderade Tom Bradley som guvernör i Kalifornien. Alla undersökningar innan valet visade honom som klar vinnare, men när rösterna var räknade hade han förlorat stort. Teorin är att eftersom Bradley var svart var många vita väljare ovilliga att rösta på honom, men vågade inte säga det i undersökningar i rädsla att framstå som rasistiska. 

Det som talar emot en Bradley Effect den här gången (förutom att det var 16 år sedan) är allt folk redan visat att de är villiga att rösta på Obama, både som senator från Illinois och i Demokraternas primärval som pågick från januari till i somras (då han vann över Hillary Clinton). Detta till trots talas det mycket om the Bradly Effect i medierna just nu, och många är oroliga att när folk kommer fram till valurnan den 4 november så kan gamla fördomar och konventioner stoppa somliga (kanske speciellt äldre, vita väljare) från att rösta på Obama. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0